Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Het Werkplekspel

Het Werkplekspel

Het Werkplekspel

Een instrument om gedrag in innovatieve werkomgevingen te bespreken

Het Werkplekspel brengt u en uw collega’s in gesprek over houding en gedrag in de werkomgeving. Dit gebeurt aan de hand van situatiekaartjes, waarop u verschillende onderwerpen tegen komt, zoals: Wat doet u als u wilt bellen op een open werkplek? Wie is verantwoordelijk voor het schoonhouden van de werkplekken? Wat moet ik regelen als ik een dagje thuiswerk? Hoe houden we sociale binding in stand als we elkaar niet meer op natuurlijke wijze treffen? Welke strategie heb ik als leidinggevende in mijn werkplekgebruik?

Een andere werkplek, een andere gebouwinrichting of de overstap naar een ander gebruik van de werkomgeving (flexibel, activiteitgericht) vraagt om een gedragsaanpassing van de medewerkers, een andere manier van leidinggeven en blijvende aandacht voor de nieuwe werkwijzen (ook na inhuizing). Hoewel collega’s in een flexibele werkomgeving  meer rekening met elkaar moeten houden, blijkt dit in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend. Hierdoor blijven de effecten van een nieuwe kantoorinrichting vaak achter bij de verwachtingen. De kracht van Het Werkplekspel is dat het de nieuwe huisvestingssituaties en wat daar voor de medewerkers bij komt kijken concreet maakt en  bespreekbaar.

Wie en wanneer

Wie en wanneerHet Werkplekspel is bedoeld voor medewerkers en leidinggevenden, zo kan iedereen zich bewust worden van de gedragsveranderingen in de nieuwe werkomgeving. Organisaties spelen het spel bij voorkeur met alle gebruikers en het spel is op verschillende momenten inzetbaar:

  • Tijdens de ideevorming: is er draagvlak in de organisatie voor nieuwe manieren van werken?
  • Tijdens het implementatieproces: hoe ga je met elkaar om in een nieuwe omgeving en met de nieuwe werkwijzen?
  • Kort na invoering van de nieuwe huisvesting: wat zijn de knelpunten in de werkomgeving en waar lopen we tegenaan met de nieuwe manier van werken?
  • Langere tijd na invoering: met dezelfde vragen over  knelpunten en voor- en nadelen van  de nieuwe manier van werken?

Wat bereik ik?

Wat bereik ik?Organisaties kunnen Het Werkplekspel inzetten om de volgende doelen te bereiken:

  • Bewustwording creëren van de veranderingen binnen de werkomgeving en over de manier van werken.
  • Begrip krijgen voor het gewenste gedrag in verschillende situaties.
  • Bewust worden van eigen uitgangspunten, (voor)onderstellingen en normen.
  • Stimuleren van gewenst gebruik van de (nieuwe) werkomgeving.
  • Achterhalen van het gewenste gedrag van kantoorgebruikers binnen hun werkomgeving.
  • Discussiëren over nieuwe gedragsregels en het stimuleren van gedeelde normen.

Eerdere ervaringen

Eerdere ervaringenAl meer dan 300 organisaties speelden Het Werkplekspel. Onlangs  hebben we het spel gespeeld bij Nationale Hypotheekgarantie. we maakten een nieuwsflits. We trainden onlangs medewerkers bij de gemeente Dordrecht en inmiddels beschikt de KLM over 8 'licensed facilitators'. Exemplaren van het spel gingen in het voorjaar van 2019 naar Belgie, Frankrijk, Zwitserland. Het verste weg was de verzending naarFrans Polynesie.

Hierbij een aantal reacties:

  • ‘Een onambtelijke manier voor het bespreekbaar maken van die ‘angstaanjagende’ flexibele huisvesting’ (panellid LNV).
  •  ‘Iedereen is er heel erg enthousiast over. Het spel wordt ZEER goed ontvangen’ (zelfstandig huisvestingadviseur).
  • ‘Het spel maakt me er van bewust dat we echt zorgvuldig aandacht moeten besteden aan de zachte kant: de mensen!’ (Manager DSM).

Ook is het Werkplekspel in de media verschenen:

Hoe werkt het?

Hoe werkt het?U speelt Het Werkplekspel in groepjes van 4 tot 6 personen. Wilt u met meer mensen tegelijkertijd spelen? Speel dan met verschillende groepjes. Het spel duurt inclusief introductie en nabespreking ongeveer 2 uur.

Spelers ‘lopen’ tijdens het spel door een denkbeeldig kantoor. Daarbij komen ze aan de hand van een aantal speelkaarten verschillende situaties tegen. Elke kaart beschrijft een situatie (stelling) die plaats kan vinden in en om een kantooromgeving. Deze kaarten gaan over 4 typen plekken: werkplekken, overlegplekken, faciliteiten en andere locaties en passen binnen 3 thema’s: ‘kennis en weten’, ‘waarden en normen’ en ‘houding en gedrag’. Organisaties maken zelf een selectie om mee te spelen uit de 254 beschikbare kaarten afgestemd op hun eigen situatie en context.

Wilt u het spel spelen in uw organisatie? Daarvoor zijn verschillende opties:

Zelfstandig spelen
U kunt het  Werkplekspel zelfstandig spelen. Daarvoor zit bij het spel een spelbegeleidersboekje met de nodige informatie.

Spelen met begeleider
Speelt u het spel liever met een ervaren begeleider? Dan kan het CfPB de spelsessie begeleiden. Soms is er behoefte aan een verslag. Dan maken we per gespeelde situatiekaart een overzicht van wat besproken is, we vatten de belangrijkste observaties samen en gaan na in hoeverre vooraf gestelde doelen zijn bereikt. De resultaten dragen door deze manier van spelen ook bij aan de ontwikkeling van wetenschappelijke kennis van het CfPB. Doorgaans past deze manier om het Werkplekspel in te zetten in een bredere onderzoekssamenwerking met een organisatie.

Spelen met adviseur
Het CfPB heeft contact met een aantal adviseurs die het spel in hun portfolio hebben en het al geruime tijd inzetten bij verschillende organisaties. Wij brengen u graag met hen in contact, stuur daarvoor een e-mail naar: info@cfpb.nl

Training
Wilt u het spel zelf vaker inzetten en begeleiden? Dan kunt u van ons een korte training krijgen over hoe het in te zetten en te begeleiden.

Heeft u vragen over het bestellen van het huidige werkplekspel, dan kunt u contact opnemen met k.ham-meisner@tudelft.nl. 

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een nieuwe versie van het Werkplekspel, oftewel The Workplace Game. Deze zal eind januari 2024 beschikbaar zijn. Houdt onze website in de gaten, wanneer deze beschikbaar komt.

 

 

Contactpersoon

Katinka Ham-Meisner

Katinka Ham-Meisner

Research assistent