Center for People and Buildings

U bent hier: >>Een verhit spelletje spelen in Qatar of liever...

Een verhit spelletje spelen in Qatar of liever koud en donker in Zweden?

17 juli 2014

Een verhit spelletje spelen in Qatar of liever koud en donker in Zweden?

Tijdens de European Facility Management Conference (EFMC) in Berlijn presenteerden we (Evi De Bruyne en Fien Thoolen) het Werkplekspel. Hieronder een bloemlezing van onze ervaringen en de meest opvallende ontmoetingen.

Veel bekijks

Met twee banners en een tafelkleed worstelden we ons tussen de standbouwers door, op weg naar het ons aangewezen plekje: ingeklemd tussen twee stands, in een heel klein hoekje, waar precies een tafel past. Dat zou ons plekje zijn. We dachten het niet! Gelukkig besefte de organisatie ook snel dat dit hoekje ons niet ging passen en kregen we een mooie plekje in de doorloop, vlak bij het buffet, lang niet slecht! Onze tafel trok er uiteindelijk veel bekijks: een spel tussen al die grote serieuze bedrijven  vonden veel bezoeker toch wel apart.

Interesse uit alle windstreken

Vertegenwoordigers uit meer dan 15 landen toonden interesse in Het Werkplekspel, van IJsland tot Peru en van Japan tot Amerika. De Zweden vertelden ons dat Het Werkplekspel bij hen zeker zou aanslaan: in een land met lange, koude winterdagen worden immers veel spelletjes gespeeld. Uit Qatar kwam dan weer de vraag of Het Werkplekspel bij hen ook ingezet zou kunnen worden: “We hebben veel medewerkers met heel uiteenlopende nationaliteiten, waaronder gesluierde vrouwen waarvan je alleen de ogen ziet. Zou het spel een manier kunnen zijn om ook bij deze doelgroep – zonder zichtbare gezichtsuitdrukking – de mening en het gevoel over de werkplek boven tafel te krijgen?”

Dat de vraag naar onderzoek op het gebied van FM groot is, bleek verder zowel uit een presentatie over FM in het Midden-Oosten, als uit gesprekken met mensen uit Roemenië. In beide gebieden is FM in opkomst en wil men graag leren van de ervaringen uit andere landen. Universiteiten in het Midden-Oosten hebben grote budgetten voor onderzoek op dit gebied.

Ook over zaken dichter bij huis raakten we aan de praat: bijvoorbeeld met mensen van een groot museum in Amsterdam; we hadden nooit gedacht dat ze daar zoveel werkplekken hebben! Bovendien was er iemand van een energiemaatschappij die suggereerde om een spel specifiek voor deze organisatie uit te geven. Mét foto’s van medewerkers en managers op de pionnen.

Kortom: genoeg interesse van over de hele wereld en een hoop aanknopingspunten voor vervolg! Het Werkplekspel in het Arabisch, hoe zou dat er uit zien?