Center for People and Buildings

U bent hier: >>CfPB Jaarcongres 2023

CfPB Jaarcongres 2023

31 augustus 2023, Villa Jongerius Utrecht

CfPB Jaarcongres 2023

Tijdens het CfPB Jaarcongres 'Iedereen vrij! Allemaal blij? De houdbaarheid van hybride werken' delen de onderzoekers van het CfPB de uitkomsten van de onderzoeken en studies die het afgelopen jaar zijn uitgevoerd.

Hybride werkers maken bewuste keuzes waar en wanneer ze werken. De medewerker staat aan het roer: een ongekende vrijheid. Maar is iedereen daar blij mee? Wat vraagt dit van medewerkers en managers? Wat zijn de effecten van deze vrijheid op individueel-, team- en organisatieniveau? Deze en andere dringende vragen komen aan de orde op het CfPB Jaarcongres: Allemaal vrij! Iedereen blij? We delen kennis en onderzoeksresultaten uit ons collectieve programma Werk in Transitie. Dit jaar is er tijdens het congres speciale aandacht voor de vraag die in 2023 leidend is: 'Wat bepaalt een goede mix tussen thuis en kantoor?'. 

In plenaire sessies en workshops komt een diversiteit aan thema’s aan de orde, zoals gezondheid en kwaliteit van werk. Maar ook aantrekkelijk werkgeverschap: autonomie van werknemers, en: wat verwacht de nieuwe generatie van werk en de werkomgeving?

Vanuit diverse perspectieven zal CfPB-directeur Jacqueline Schlangen samen met het CfPB-team de hoofdvraag van het congres belichten. Ook zal zij trends en ontwikkelingen laten zien op de lange termijn. Welke constanten zijn er, maar ook welke veranderingen zien we. We beantwoorden deze vragen aan de hand van onderzoeksresultaten van het CfPB en andere (inter)nationale onderzoekers. Daarna zal Rianne Appel-Meulenbroek (TU Eindhoven) actuele wetenschappelijke inzichten laten zien over het kantoor en thuis, hoe werkt het?

Na het plenaire deel gaan we in twee rondes in vijf parallelsessies meer de diepte in:

1.      Stapsgewijs in gesprek

Met elkaar in gesprek over gezondheid tijdens een walking meeting. In het kader van meer bewegen omdat we te veel zitten. 

2.      Meer hybride, minder kwaliteit?

Heeft hybride werken invloed op de kwaliteit van werk en hoe dan? Wat is het effect van hybride werken op kwaliteit van werk en hoe beïnvloedt dat de goede mix tussen kantoor en thuis?

3.      De nieuwe generatie op de werkvloer

Wat verwachten studenten en jonge, nieuwe medewerkers van hun (eerste) professionele baan en hoe vertaalt dit zich naar wensen voor de werkomgeving? In welke mate verschillen de behoeften van mensen uit verschillende generaties? Welke handvatten voor nadenken over de werkomgeving biedt dat? Maar ook: wat blijkt uit onderzoek en wat zijn veronderstellingen die je in de media leest.

4.      Is keuzevrijheid wel zo fijn?

De wetgeving ‘werken waar je wilt’ geeft uitdagingen over de vraag waar de medewerkers willen werken en wanneer: in hoeverre mag je van werknemers verwachten dat zij de belangen (individu, team, organisatie, maatschappij) meewegen in de keuze voor de plaats van werken?

5.      Prettig druk!?

Bezetting en beleving, ervaringen op kantoor bij hybride werken. De bezettingsgraden van kantoren blijken lager dan vóór corona maar medewerkers ervaren het als druk. Wat is de relatie tussen beleving en het werkplekconcept en welke rol speelt ‘de kameel van de week’?

Panel discussie

Tot slot buigt een panel zich over de effecten van hybride werken: wat weten we tot nu toe? Wetenschap en praktijk gaan met elkaar in gesprek. 

Praktische informatie

Het CfPB Jaarcongres 2023 vindt plaats op donderdag 31 augustus in Villa Jongerius, Utrecht. Het inhoudelijke deel van het programma start om 9.30 uur eindigt om 17.00 uur. Kosten van deelname aan het congres bedragen 435 euro (ex btw) per persoon. Medewerkers van organisaties die deelnemen aan ons collectieve onderzoeksprogramma Werk in Transitie hebben gratis toegang. Klik hier voor de lijst van deelnemende organisaties. Een (gratis of betaald) ticket kun je hier eenvoudig bestellen.

 

Contactpersoon

Jacqueline Schlangen

Jacqueline Schlangen

CEO / Law