Center for People and Buildings

U bent hier: >>>ASR Utrecht beste kantoor 2014

ASR Utrecht beste kantoor 2014

20 september 2014

ASR Utrecht beste kantoor 2014

Het ideale kantoorgebouw heeft veel lichtinval, is ruim opgezet, biedt keuze uit veel verschillende soorten werkplekken, is duurzaam gebouwd en inspireert medewerkers. Aldus Intermediairlezers die hun kantoor nomineerden voor de Verkiezing Beste Kantoorgebouw 2014.

Collega Theo van der Voordt vormde samen met Ellis ten Dam (Royal Haskoning DHV) en Thijs Edelkoort (AT Osborne) de vakjury die eerst een voorselectie maakte, om na bezoek van deze kantoren haar keus voor het beste kantoorgebouw te maken.

Dit jaar sprongen de kantoren van geneesmiddelen-onderzoekscentrum Centre for Human Drugs Research (CHDR) in Leiden, IT-bedrijf Decos in Noordwijk en het hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij ASR in Utrecht er uit.

Het kantoor van Decos is de meest spannende. Zo lijkt het gebouw op een ruimteschip dat is geland op een desolaat maanlandschap. De CEO is een groot Star Wars fan en zag hiermee een droom verwezenlijkt. Opmerkelijk is ook het rigoreus doorgevoerde papierloos werken. Zelfs op de toiletten is geen (toilet)papier te bekennen. De werkomgeving is open en transparant ingericht. Om ontmoeting te stimuleren loopt het koffiezetapparaat extra langzaam. De jury plaatst ook enkele kanttekeningen. Zo is de akoestiek niet optimaal door het gebruik van harde materialen en schuine wanden, is de lichtinval dieper in het gebouw matig, en ogen de werkplekken vrij simpel. Daarom moet Decos genoegen nemen met een, toch mooie, derde plaats.

Het gebouw van CHDR is een compacte strakke kubus met veel glas. Functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid stonden voorop bij het ontwerp. Het gebouw moest aantrekkelijk zijn voor kantoormedewerkers, onderzoekers, bezoekers en testpersonen en het moest ontmoeting stimuleren. Voor het laatste zijn het trappenhuis en vluchttrappenhuis bij elkaar gebracht. Deze hoge smalle ruimte is daarmee de spil van het gebouw geworden. Vanaf de witte treden heb je zicht op de etages boven en onder je, wat spannende doorkijkjes oplevert en een fijne vorm van openheid creëert. Door de slimme constructie dringt daglicht goed door in het gebouw. Verder is er aandacht voor details, zoals de belettering. Attributen zijn goed weggewerkt, waardoor het interieur rustig en strak oogt. Al met al geen spectaculair gebouw, maar een gebouw met stille kwaliteiten. Door de jury beloont met een welverdiende tweede plaats.

Er kan er maar een de beste zijn, en dat is dit jaar het compleet getransformeerde kantoorgebouw van verzekeringsmaatschappij ASR. Van een grote donkere gesloten jaren ‘70 kantoorbunker wordt (de verbouw is nog gaande) het gebouw – op spaarzame wijze – veranderd in een licht, modern en open kantoorgebouw met veel groen en aangename buitenruimten. De nieuwe glasgevel en veel grote open ruimtes maken dat er heel veel daglicht naar binnen valt. Op de etages kunnen medewerkers op verschillende plekken naar buiten in een met glas overdekte wintertuin en vandaaruit door naar een groot tuin-dakterras met planten en bomen. Er zijn grote houten tafels en de wifi werkt er uitstekend. Ook binnen is het goed toeven. Met verschillende soorten werkplekken voor de medewerkers. Van afgesloten belplekken en stilteruimten, tot loungehoeken en overlegzitjes. Er is een prettig binnenklimaat en de akoestiek is prima. Het is ook een duurzaam kantoor. Zo is het energieverbruik met 50% gedaald, en wordt het oude meubilair slim hergebruikt. Stoelen en banken met een nieuw stofje ogen weer als nieuw.

Voor alle drie de kantoren geldt verder dat er een sterke relatie is tussen het concept en de bedrijfsvisie. Bij ASR is dat transparantie en sturen op “sober”. Bij DECOS innovatief, open en modern, fun. Bij CHDR “ontmoeting centraal” en “een prettige plek om te vertoeven”.

Hier kunt u het volledige Intermediairartikel lezen.