Center for People and Buildings

U bent hier: >>>CfPB start Nationaal Onderzoek 'Activiteiten op...

CfPB start Nationaal Onderzoek 'Activiteiten op het werk'

19 juli 2022

CfPB start Nationaal Onderzoek 'Activiteiten op het werk'

De wereld van werk is in transitie. De laatste jaren zijn steeds meer kantoren ingericht voor ‘activiteit-gerelateerd werken’. En als gevolg van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de coronapandemie is ‘hybride werken’ momenteel sterk in opkomst. Maar wat doen mensen eigenlijk precies op hun verschillende werkplekken? In het Nationaal Onderzoek ‘Activiteiten op het werk’ brengen we dat in kaart. “We zoeken deelnemers”, zegt CfPB-onderzoeker Maaike Niekel.

De keuze voor een werkplek wordt meer en meer afgestemd op de taak die op dat moment uitgevoerd moet worden. Om dit ‘activiteit-gerelateerd werken’ optimaal te laten functioneren is het belangrijk om te weten welke activiteiten mensen zoal ontplooien op een gemiddelde werkdag. “En daar is opvallend weinig onderzoek naar gedaan”, zegt CfPB-onderzoeker Maaike Niekel. “Het laatste structurele onderzoek naar dit onderwerp is al meer dan 20 jaar oud. Daarom hebben we een nieuw nationaal onderzoek opgezet waarmee we systematisch in kaart willen brengen wat mensen doen tijdens hun werkuren.”

Theedrinken

De hoofdvraag binnen dit onderzoek luidt: ‘Beschrijf in zoveel mogelijk werkwoorden welke activiteiten jij in je werk uitvoert’. “Daarbij gaat het om álles wat mensen doen tijdens een werkdag”, benadrukt Maaike. “Dus bijvoorbeeld niet alleen ‘telefoneren’ en ‘overleggen’ maar bijvoorbeeld ook ‘pauzeren’ en ‘theedrinken’.” De onderzoekers zijn benieuwd of de huidige typeringen van activiteiten verschillen van de wijze waarop mensen hun werk in het verleden omschreven. “Een systematische analyse van de gerapporteerde activiteiten zou gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop werkomgevingen het best kunnen worden ingevuld om tegemoet te komen aan de behoeftes van gebruikers. Dat willen we in een vervolgonderzoek aan de orde stellen.”

Deelname is eenvoudig

Het huidige onderzoek is geheel gericht op het inventariseren van activiteiten. Het CfPB nodigt zoveel mogelijk mensen uit om deel te nemen aan het nationale onderzoek. “We hebben een korte vragenlijst gemaakt, die heel eenvoudig en snel in te vullen is”, aldus Maaike Niekel. “Verschillende grote organisaties hebben hun medewerking al toegezegd. Maar we zoeken nog meer mensen die willen meewerken. Want hoe meer deelnemers, hoe betrouwbaarder de uitkomsten.” Deelnemen aan het Nationaal Onderzoek ‘Activiteiten op het werk’ is mogelijk via deze link https://wodi.cfpb.nl/index.php/489282?lang=nl

De eerste resultaten van het onderzoek zullen gepresenteerd worden tijdens het CfPB Jaarcongres, dat gehouden wordt op 13 oktober.

Over het CfPB

Het CfPB doet al meer dan 20 jaar onderzoek naar mens, werk en de werkomgeving. Het onafhankelijke Delftse kenniscentrum verzamelt, ontwikkelt en ontsluit kennis over huisvestingsvraagstukken. Deze kennis helpt organisaties om evidence based keuzes te maken, die leiden tot een goede werkomgeving voor iedereen.

Contactpersoon

Maaike Niekel

Maaike Niekel

Researcher / MSc Human Movement Sciences VU Amsterdam