Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Eerste boek recensie beschikbaar!

Eerste boek recensie beschikbaar!

1 september 2016

Eerste boek recensie ‘Facilities Management and Corporate Real Estate as Value Drivers’ beschikbaar.

In ons vorige nieuwsitem kondigden we een nieuw boek aan over toegevoegde waarde. Een boek om trots op te zijn omdat we aan verschillende hoofdstukken meeschreven. Op het CFM congres 'Does FM contribute to happiness in Nordic countries?' in Kopenhagen (29 en 30 augustus j.l.)  waar het boek werd gepresenteerd, was de eer aan de inmiddels 81 jarige Olav Egil Sæbøe om een recensie uit te spreken. Sæbøe is de éminence grise van het Noorse Facility Management met grote invloed op de professionalisering van FM in Europa.

Dat het een lijvig boek is liet Sæbøe direct weten: “Het reviewen was een professional challenge. Het manuscript omvat meer dan 300 pagina’s met vele auteurs en meer dan 45 referenties per hoofdstuk”.

Het boek maakt helder dat de term ‘added value’ geen collectief begrip is. Een ieder geeft er een ander antwoord op. Binnen de disciplines FM en CREM wordt het anders geïnterpreteerd en gebruikt. Het is dan ook fijn dat er een versimpeld model in het boek is opgenomen om ‘added value’ een framework te geven.

In het boek wordt gesteld dat kosten, tevredenheid en productiviteit de belangrijkste parameters zijn. Sæbøe twijfelt hierover, hij zou ook de parameter Risico toevoegen. De voorbeelden en de interviews geven een goed overzicht voor zowel professionals als studenten. Voor hen is vooral hoofdstuk 3 Value Adding Management van belang. De interviews prikkelen de gedachten. En de epiloog (twee hoofdstukken van Deense en Nederlandse auteurs) geeft interessante informatie, zelfs als je de rest niet zou lezen.

Samenvattend

  • Goed georganiseerd boek en hoofdstukken
  • Hoog niveau van referenties
  • Niet zozeer nieuwe theorieën of nieuw onderzoek, maar wel een goed totaalbeeld
  • Je kunt hoofdstukken afzonderlijk van elkaar gebruiken.

Het boek “Facilities Mangement and Corporate Real Estate Management as Value Drivers. How to Manage and Measure Adding Value” (edited by Per Anker Jensen & Theo van der Voordt) is vanaf eind september verkrijgbaar. Meer lezen kan op de site van de uitgever; klik hier