Center for People and Buildings

U bent hier: >>>FM-studenten doen onderzoek voor CfPB

FM-studenten doen onderzoek voor CfPB

17 mei 2022

In opdracht van CfPB-onderzoekers Maaike Niekel en Dennis La Brijn voerden tweedejaars FM-studenten Isabelle Schouten, Denise Duin, Athena Thesing, Anne van Oudheusden, Menno Droogh, Elianne Jantzen, Nani Andeloe en Mick Veld onderzoek uit naar de behoeftes van zogenoemde ‘young professionals’ op het gebied van de kantoorwerkomgeving.

“Wij zijn acht tweedejaarsstudenten Facility Management aan de Hogeschool Inholland Diemen”, aldus de studenten. “We hebben onderzoek gedaan voor het Center for People and Buildings: er werd ons gevraagd om bij de ‘young professionals’ te inventariseren welke behoeftes er zijn voor de toekomstige kantooromgeving. Om hier onderzoek naar te doen, zijn we gestart met brainstormen en hierna hebben we zestien interviews gehouden onder studenten en jongeren die al zijn begonnen met werken. Tot slot hebben we een enquête uitgezet.” 

Binding met collega’s

Een paar dingen sprongen eruit voor de studenten. “Wat vooral terugkomt is dat veel respondenten waarde hechten aan een goede band met collega’s. Dit is voor sommige mensen vanzelfsprekend, maar toch verbaasde het ons dat het zo’n grote groep was. Veel respondenten zien het wel zitten om in een huiselijke sfeer een flexwerkplek te hebben: dit kan zelfs in het buitenland zijn.” Overigens waren de reacties van de respondenten op het thema ‘thuiswerken’ wisselend. “ Tijdens de coronapandemie heeft elke student een goede of slechte ervaring gehad met thuisstudie en dat zorgt voor neutrale resultaten.”

Voorts bleken sportfaciliteiten populair onder de ondervraagde ‘young professionals’: “Het is ook een mooi gegeven dat veel respondenten open staan voor of zelfs staan te springen om sportfaciliteiten bij hun werk. Eén van hen zei bijvoorbeeld: ‘Hoe fijn is het wel niet om een uurtje eerder naar werk te gaan, te sporten en te douchen om gemotiveerd en fris aan je werkdag te beginnen’."

Werken in avonduren?

Een ander opvallend resultaat was de waarde die gehecht wordt aan de mogelijkheid om de eigen werkweek te kunnen inplannen – en dus te kunnen werken op de eigen ‘voorkeurstijdstippen’. “Er zijn studenten die op de hogeschool al merken dat ze in de avonduren veel relaxter achter de computer kunnen zitten dan ‘s ochtends vroeg.” 

Kansen voor andere studenten 

De studenten zijn blij met het CfPB-project. “We hebben dit project als zeer bijzonder ervaren, omdat het een belangrijke, toekomstgerichte opdracht was, die ons ook sturing geeft. Gelukkig hadden we dan ook een grote groep om het te voltooien en de taken te verdelen. Al met al kunnen we zeggen dat we hier enorm veel van hebben geleerd, over de toekomst, over het heden, maar ook zeker over samenwerken. Wij willen Center for People and Buildings enorm bedanken voor deze kans om onszelf te ontwikkelen en hen te helpen met dit vraagstuk.”

Download hier de infographic die de studenten maakten naar aanleiding van hun onderzoek.

Het CfPB hecht grote waarde aan het ondersteunen van toekomstige professionals in het brede vakgebied mens, werk en werkomgeving. We verzorgen met enige regelmaat lezingen voor studenten over het interessante werkveld en bieden waar mogelijk studenten de kans om onderzoekservaring op te doen.

Ben je student en zou je graag je onderzoekservaring willen opdoen op het gebied van mens, werk en werkomgeving in je (afstudeer)stage? Neem dan contact op via info@cfpb.nl.

Contactpersoon

Maaike Niekel

Maaike Niekel

Researcher / MSc Human Movement Sciences VU Amsterdam