Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Nieuw instrument voor laboratoriumhuisvesting i...

Nieuw instrument voor laboratoriumhuisvesting in de maak

13 mei 2013

Nieuw instrument voor laboratoriumhuisvesting in de maak

In een eerdere nieuwsflits werd al aangekondigd dat het CfPB bezig is met het ontwikkelen van een instrument om inzicht te krijgen in het gebruik en de beleving van laboratoria. Sinds dat bericht hebben we niet stil gezeten. Afgevaardigden van de Rijksuniversiteit Groningen, de Technische Universiteit Eindhoven , het RIVM en Hogeschool van Amsterdam/Universiteit van Amsterdam discussieerden onlangs samen met ons over het nieuwe instrument en de belangrijkste onderwerpen die spelen binnen laboratoriumhuisvesting.

Er kwamen veel interessante vragen naar voren, zoals: Hoe worden labs op dit moment gebruikt? Welke werkprocessen zijn het meest belangrijk om te ondersteunen? In hoeverre is het mogelijk om labplekken en apparaten te delen? Wat is er nodig om te communiceren, te concentreren en experimenten uit te voeren? Op welke manier kan een laboratoriumomgeving creativiteit en kennis delen stimuleren?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, zullen we ons eerst focussen op hoe bestaande laboratoriumgebouwen presteren. Door het gebruik en de beleving te meten van verschillende laboratoriumgebouwen, kunnen we inzicht krijgen in factoren die belangrijk zijn voor een goede huisvesting.

De eerste stap hiervoor is de ontwikkeling van een conceptversie van het nieuwe instrument dat speciaal is gericht op de laboratoriumomgeving. Alle vragen, onderwerpen en opmerkingen die tijdens de bijeenkomst werden gegeven door de deelnemende partners, worden gebruikt als input voor dit instrument. Wordt vervolgd!