Center for People and Buildings

U bent hier: >>Leidschendam-Voorburg heeft eerste Licenced Wor...

Leidschendam-Voorburg heeft eerste Licenced Workplace Game Facilitators in Nederland

17 december 2014

Leidschendam-Voorburg heeft eerste Licenced Workplace Game Facilitators in Nederland

Als een organisatie Het Nieuwe Werken invoert is het belangrijk dat alle medewerkers begrijpen wat dit voor ze kan betekenen en wat de gevolgen hiervan zullen zijn. Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft ervoor gekozen om daarvoor het Werkplekspel in te zetten en om haar eigen medewerkers op te leiden om dit optimaal te kunnen inzetten.

Bij de gemeente Leidschendam-Voorburg zijn dertien medewerkers als eerste als gelicencieerde Nederlandse Workplace Game Facilitators opgeleid. Al eerder gaven we certificaten uit aan gelicencieerde Workplace Game Facilitators van Haworth en AOS Studley. Nu mochten we dit diploma voor het eerst aan deelnemers uit Nederland uitreiken en wel in de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Volop in beweging

De gemeente Leidschendam-Voorburg is volop in beweging en wil zichzelf continu verbeteren. De focus ligt op dienstverlening richting inwoners; de gemeente heeft de ambitie om de beste gemeentelijke dienstverlener van Nederland te worden. Een ontwikkeling die daarbij past is de invoering van Het Nieuwe Werken en een flexibel kantoorconcept. Hierbij past een andere manier van werken en omgaan met elkaar.

Iedereen gaat anders om met HNW

Het Nieuwe Werken… er is al veel over gezegd, er zijn vele blogs, artikelen en boeken over geschreven. Het mooie is dat iedereen het op zijn/haar eigen manier kan invullen. En dat maakt het ook meteen erg lastig. Want hoe spreek je je collega aan als hij hard loopt te bellen? Mag je een concentratieplek voor 1 persoon de hele dag reserveren? En hoe ga je om met gemeentelijke eigendommen? Hele basale vragen die wel leven, maar lastig zijn om met elkaar te bespreken. Als je het hier niet met elkaar over hebt, snappen mensen niet hoe of waarom iedereen anders omgaat met HNW, wat kan leiden tot onderlinge irritaties. Hoe bespreek je deze onderwerpen met je collega’s zonder dat ze heel zwaar worden? En hoe bereid je collega’s die (nog) niet in het flexibel kantoorconcept werken voor op de nieuwe situatie? Er zijn natuurlijk diverse manieren te bedenken; het Werkplekspel is er hier een van.

Verloop van de training

Tijdens de training kwam een heel aantal onderwerpen aan bod: de achtergrond en ontwikkeling van het spel, gedrag op kantoor, wanneer en hoe de gemeente het spel kan gebruiken, het organiseren van spelsessies, het verzamelen van data, het analyseren van resultaten en de terugkoppeling nadien. Natuurlijk was er ook de gelegenheid om het spel te spelen, zodat de trainers in spe zelf ook konden ervaren wat voor discussies ontstaan.

Nadat we het spel gespeeld hebben, hebben we een paar spelers geïnterviewd. De leukste uitspraken op een rijtje…

‘Superleuk om te horen hoe een afdelingshoofd tegen de eventuele problemen aankijkt die naar voren zouden kunnen komen. En dan in gesprek gaan daarover.’

‘Het spel nodigt uit om met elkaar in dialoog te gaan waarbij ieders standpunt gerespecteerd werd.’

‘Een nuttig en leerzaam spel spelen met collega’s van diverse afdelingen ter voorbereiding op het nieuwe werken.’