Center for People and Buildings

You are here: >>Kantoren en vitaliteit: wat weten we zoal?

Kantoren en vitaliteit: wat weten we zoal?

15 june 2022

Kantoren en vitaliteit: wat weten we zoal?

Eerder deze week publiceerde de Wallstreet Journal een interessant artikel over de manieren waarop kantoren aantrekkelijk gemaakt kunnen worden voor medewerkers. Ook als CfPB hebben wij een schat aan kennis over dit onderwerp. Neem de enige tijd geleden door Susanne Colenberg en Tuuli Jylhä samengestelde brochure over de invloed van kantoren op vitaliteit. De publicatie - een samenvatting van een zeer invloedrijk wetenschappelijk artikel - is gratis te downloaden.

De wereld van de werkomgeving is momenteel sterk in beweging. Daarom is er juist nu volop behoefte aan kennis; op welke kennisfundamenten kunnen we bouwen bij het betreden van het deels nog onbekende hybride land? In het hierboven genoemde Wallstreet Journal-artikel wordt een aantal aspecten genoemd die een kantooromgeving aantrekkelijk maken - bepaald geen overbodige informatie tijdens een periode waarin organisaties soms moeite hebben om hun mensen nog naar het kantoor te krijgen.

Wie de eigen mensen weer met regelmaat op kantoor wil zien - bijvoorbeeld om de onderlinge verbinding op peil te houden - moet natuurlijk wel wat bieden, zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt. Een werkomgeving die de vitaliteit van mensen stimuleert bijvoorbeeld. Maar hoe realiseer je een dergelijke omgeving? Wat is er eigenlijk bekend over maatregelen die de vitaliteit van kantoorwerkers daadwerkelijk bevorderen? Over dit onderwerp publiceerden Susanne Colenberg (toen nog werkzaam bij het CfPB), Tuuli Jylhä (TU Delft) en Monique Arkesteijn (TU Delft) enige jaren geleden een zeer invloedrijk wetenschappelijk artikel. Speciaal voor het CfPB maakten Colenberg en Jylhä een praktijksamenvatting van de uitkomsten van het wetenschappelijke onderzoek.

Het boekje 'De invloed van kantoren op vitaliteit: Wat weten we nu echt?' biedt een zeer informatief overzicht van het huidige wetenschappelijk bewijs voor de invloed van de kantoorinrichting op gezondheid en welbevinden van de medewerkers. De brochure is hier kostenloos te downloaden.

Contactperson

Susanne Colenberg

Susanne Colenberg

Msc Social and Organisational psychology│Bdes interior architecture│environmental psychology