Center for People and Buildings

You are here: >>Living Lab-onderzoek biedt inzicht in gebruiker...

Living Lab-onderzoek biedt inzicht in gebruikersvoorkeuren in de hybride werkomgeving

28 september 2023

Living Lab-onderzoek biedt inzicht in gebruikersvoorkeuren in de hybride werkomgeving

Hoe ondersteun je hybride teamwerk in een kantooromgeving? Het Center for People and Buildings onderzoekt dit onder meer in zogenoemde Living Labs. Samen met gebruikers worden ingrepen in de kantoorwerkomgeving getest en geëvalueerd. CfPB-onderzoeker Mathilda Du Preez presenteerde onlangs de eerste bevindingen op een wetenschappelijke conferentie AOW 2023 in het Duitse Kassel.

Ontwerp en planning hybride teamwerk

De conferentie werd georganiseerd door vakgroep Arbeits-, Organisations- und Wirtschaftspsychologie (AOW) van de Duitse Maatschappij voor Psychologie (DGP). Mathilda verzorgde haar presentatie tijdens de sessie ‘Ontwerp en planning hybride teamwerk en bijbehorende settings’, waar ook presentaties gehouden werden door een onderzoeksgroep van de Universiteit van Berlijn.

Werkomgevingen door gebruikers getest en geëvalueerd

De CfPB-onderzoeker vertelde het geïnteresseerde publiek over de Living Lab-projecten die het CfPB momenteel uitvoert in het SPARK-gebouw in Amsterdam. Daarbij worden werkomgevingen door gebruikers getest en geëvalueerd. Deelnemers aan de conferentie kregen de eerste resultaten van dit (nog lopende) onderzoek.

“Gebruikers spelen een centrale en cruciale rol bij het co-creëren en testen van potentiële oplossingen in de werkomgevingen van Nederlandse overheidsgebouwen”, aldus Mathilda. “Living Lab-onderzoek biedt inzicht in gebruikersvoorkeuren in de hybride werkomgeving.”

Wijzigingen in werkomgeving n.a.v. onderzoek

Op het congres in Kassel legde de CfPB-onderzoeker onder meer uit tot welke wijzigingen in de werkomgeving het onderzoek reeds heeft geleid. Hierbij verwees ze bijvoorbeeld naar het aanpassen van belcellen, waardoor voorkomen wordt dat gebruikers van deze cellen zich te veel ‘bekeken’ voelen. Ook benadrukte ze het belang van het maken van afspraken over het juiste gebruik van de werkomgeving.

Samenwerkingen over de grens

Naar aanleiding van de presentatie van Mathilda kwam het tot een interessante uitwisseling met de aanwezige Duitse wetenschappelijke collega’s. “Verdere samenwerking met deze en andere collega's is mogelijk en kan leiden tot nieuwe grensoverschrijdende samenwerkingen, die bijdragen aan de missie van het CfPB: het ontwikkelen en delen van kennis over mensen, werk en de werkomgeving.”

Op de foto (v.l.n.r):
Tobias Ringeisen (HTW-berlin), Mathilda du Preez (CfPB), Katja Ninnemann (HWR-berlin), Christian Dehlmel (HWR-berlin), Jennifer Schneidt (HTW-berlin). 

Contactperson

Mathilda du Preez

Mathilda du Preez

PhD Environmental Psychology