Home Actueel Wat verwachten we van kantoor?

Nieuws
Dennis La Brijn

Wat verwachten we van kantoor?

De plaats van werk Het kantoor 3 minuten leestijd

Vijf jaar na de grote verschuiving in waar en hoe we werken, blijft het kantoor een plek vol verwachtingen. Tijdens de tweede kenniskring van 2025 verkenden we met onderzoekers en beleidsmakers hoe die verwachtingen zich verhouden tot de realiteit van hybride werken.

Het kantoor voorbij het clubhuis

Tijdens corona dachten we massaal dat we alleen nog naar kantoor zouden komen om elkaar te ontmoeten. Het resultaat: ping-pong tafels, barista-corners en het kantoor als clubhuis. Maar het CFPB waarschuwde al in 2022 dat deze eenzijdige benadering geen recht doet aan de volle breedte van wat werk vraagt. We voeren complexe gesprekken, bouwen relaties, lossen conflicten op en werken geconcentreerd. Dat lukt niet alleen met een kop koffie en een bijpraatmoment.

Hybride is blijvend, maar grillig

Uit drie jaar metingen blijkt: we blijven schakelen tussen thuis en kantoor, afhankelijk van taak, team en context. Nederland is kampioen thuiswerken, maar doet dat bij voorkeur "soms". In cijfers betekent dat: gemiddeld 40% van de werktijd op kantoor, 50% thuis. Deze mix biedt flexibiliteit, maar ook frictie.

De hybride paradox

We willen autonomie in waar we werken, maar organisaties zoeken naar grip, doelmatigheid en samenwerking. De spanning tussen individuele keuze en collectieve effectiviteit is voelbaar. En wie op dinsdag naar kantoor komt, treft niet altijd de gewenste rust of plek. Piekdrukte op dinsdag en donderdag leidt tot wat we de "hybride paradox" noemen: meer mensen op kantoor betekent niet automatisch betere samenwerking of tevredenheid.

Locatieprofielen en taakkenmerken

Het CFPB bracht zes locatieprofielen in kaart die laten zien waarom en wanneer mensen naar kantoor komen. Factoren zoals reistijd en beschikbare voorzieningen spelen daarbij een grote rol. Daarnaast zijn werkplekken pas echt effectief als ze aansluiten bij taakkenmerken zoals complexiteit, groepsgrootte, privacy en duur. Een ruimte is alleen geschikt als de inrichting past bij het gebruik én er duidelijke afspraken zijn over hoe deze wordt benut.

Drie toekomstscenario’s

Samen verkenden we drie denkrichtingen:

  1. Vaste patronen: we stabiliseren in het huidige werkritme en het kantoor wordt voorspelbaar benut.

  2. Generatiewissel: jongere medewerkers geven de voorkeur aan kantoor, waardoor het aandeel kantoorwerk weer toeneemt.

  3. Institutionalisering van thuiswerken: thuiswerken wordt de norm, mede gestuurd door duurzaamheid en kosten.

 

Flexibiliteit zonder blauwdruk

De conclusie? Er is geen standaardoplossing. De fysieke werkomgeving verandert langzaam, maar locatiekeuzepatronen snel. Daarom moeten we slim schakelen in het benutten van regelmogelijkheden zoals thuiswerkbeleid en geschiktheid van werkplekken. Zo blijft de werkomgeving meebewegen met een dynamische praktijk.

Vijf jaar hybride werken

Deze kenniskring is onderdeel van een reeks waarin CFPB actuele kennis deelt én ontwikkelt over hybride werken.
Tijdens het CFPB Jaarcongres op 27 augustus in Doorn maken we deze inzichten toepassingsgericht.

Wil je daar bij zijn? Lees dan meer over het programma.

Downloads

Visueel verslag

Heb je vragen of wil je aansluiten bij een volgende Kenniskring? Neem contact op met Dennis La Brijn of Mathilda du Preez.

Dit artikel is geschreven door

Dennis La Brijn

Dennis La Brijn is onderzoeker

Meer over de auteur

Meer artikelen

Naar artikelen overzicht Naar thema “De plaats van werk” Naar thema “Het kantoor”