Onderzoeksrapportage Kaderstelling Fysieke Werkomgeving Rijk - Kwaliteit en kosten
Januari 2015 | Iris de Been, Fien Thoolen, Karel Dekker, Hans Cox, Frits van Erpers Roijaards, Robert Mollerus, Irinka Schols
In het rapport staat het kader Fysieke Werkomgeving Rijk – Kwaliteit omschreven. Het kader bestaat uit 114 functionele kwaliteiten en geldt vanaf nu als handreiking bij de verbouw, renovatie en nieuwbouw van alle rijkskantoren. Niet eerder is de functionaliteit van kantoorgebouwen zo ver uitgeschreven en zo breed vastgesteld.
Ambities
De kaderstelling richt zich op de voorkant van het huisvestingsproces. Een belangrijke ambitie van de kaderstelling is het vereenvoudigen van de voorbereiding van (ver)bouwprojecten. Het kader komt van pas in de beleidsvoorbereidende, de initiatief- en de specificatiefase van het huisvestingsproces door het leveren van instrumentarium en kaders daarvoor.
Een andere belangrijke ambitie is meer uniformiteit in de rijkshuisvesting. Daarbij gelden de
hoofddoelstellingen efficiëntie en aantrekkelijkheid. Hiervoor wordt het concept van de activiteitgerelateerde werkomgeving in combinatie met tijd- en plaatsonafhankelijk werken gehanteerd. Door te werken met een flexfactor van 0,7 of 0,9, dit afhankelijk van het gebouw, wil het Rijk op termijn een gemiddelde bezettingsgraad van 75% realiseren.