Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Voor de collega die inbelt, ligt een ballon op...

Voor de collega die inbelt, ligt een ballon op de vergadertafel

Juni 2021 | Rolinde Hoorntje

Hybride werken Een deel van de werknemers zit straks op kantoor, een ander deel werkt vanuit huis. Hoe voer je dan overleg? Zeven tips van experts hoe bedrijven kunnen omgaan met hybride vergaderen. Ook CfPB's Wim Pullen komt aan het woord.

Uit het artikel:

Maar eerst nog even dit: hybride werken is helemaal niet zo nieuw. In de jaren nul van deze eeuw, toen videobellen opkwam, had je al de overheidscampagne ‘Het Nieuwe Werken’. Die was erop gericht om het woon-werkverkeer te verminderen, zo vertelt Wim Pullen van CfPB, een wetenschappelijke onderzoeksstichting verbonden aan de TU Delft en de TU Eindhoven.

Ook toen gingen werknemers vaker videobellen en kregen ze meer keuzevrijheid of ze thuis, of op kantoor wilden werken. Dat ging niet altijd goed, blijkt uit onderzoek. Pullen: „Mensen die online inbellen, missen bepaalde aanwijzingen die je in een vergaderzaal wél meekrijgt. Denk aan zuchten, iemands mimiek en schuiven op een stoel.”

Dat is ook het geval als er in speciale technologie geïnvesteerd is, zoals ‘de uil’, een camera die 360 graden kan draaien en degene volgt die aan het woord is, volgens Pullen. „Maar de camera kan niet overal zijn.”

Het kan ertoe leiden dat de collega’s die online meepraten zich buitengesloten voelen, omdat ze informatie missen, zegt Pullen. ,,Wie staat met wie na te praten? Wie lopen er met elkaar weg? Dat is allemaal belangrijke informatie als het een vergadering is waarin besluiten genomen worden.

 

Lees hier het hele artikel

THEMA'S

Conceptkeuze | Evaluatie | Ontwikkelingen