Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Bij het begin beginnen

Bij het begin beginnen

31 juli 2018

Bij het begin beginnen

Komkommertijd is het niet, schreef ik gisteren. Berichten op LinkedIn worden goed bekeken. Mijn post van 30 juli “Zomerkost, peinzen over de werkplek in de toekomst” werd binnen een paar uur door heel wat mensen gelezen. Daarvan zijn er ook op vakantie. Dus besloot ik vanochtend om door te gaan met mijmeren. Ik doe dat de komende dagen door wat luchtige kanttekeningen te plaatsen bij de stukjes die mede-auteurs plaatsten in het Facto boekje “de Werkplek in 2030”. En ik begin gewoon bij #1, dat is de bijdrage van Rosan Gompers, partner bij The Community Office.

The city will be...

Het motto van Rosan is ‘ The city will be our workspace”.  Ik moest bij dit motto terugdenken aan een etentje op een avond in 2011 toen ik van Frank Duffy (DEGW) een exemplaar kreeg van zijn boekje Work and the city. Hij signeerde het omdat hij het leuk vond mij een exemplaar te geven.

Aan het einde van het boekje schrijft Duffy: “Trust the users, abandon supply-side thinking, prioritise sustainability, take advantage of technology and we will have a fighting chance of getting cities we can enjoy, of building the knowledge based culture our economy needs and let’s hope, of saving the planet at the same time”.

Mijn gedachten blijven haken bij die eerste woordjes “Trust the user” en “Abandon supply side thinking”. Een krachtige oproep om eigen gedachten te hebben en niet alleen maar uw oor te lenen aan  het aanbod van allerlei gedachtegoed.

Heruitvinden

Terug naar Rosan’s gedachten over de werkplek in 2030. “Het vakgebied FM zal zich opnieuw moeten uitvinden” zegt ze. Ze verwijst  daarbij indirect naar een BIFM document en de visie van ISS. Op de website van ISS lees ik een aantal bekende statements en natuurlijk gaat dit bedrijf een rol spelen in de toekomst van FM. Dit zijn de door hen genoemde trends:

“In the coming years, the following trends will influence Facility Management:

  • Facility Management will increasingly become a strategic business practice rather than a cost-reduction practice
  • Facility Management will increasingly take responsibility in attracting, motivating and retaining employees and creating great workplace experiences
  • Facility Management will help to lead the digital transformation within the organization to increase workplace efficiencies
  • As a vigilant, imaginative and decisive actor, ISS will continue to be the market leader in developing new strategies, tools and concepts to meet these trends and help our customers to maximize the value of their Facility
  • Management operations by better meeting their clients’ and employees’ needs.”

Bij herhaling: bij het begin beginnen

De statements zijn bekend omdat ze zich herhalen in het vakgebied. Waarom herhalen ze zich? Omdat er meer constant is in wat we als mensen doen en denken. We blijven praten over andere toekomsten, maar voor mij begint na 35 jaar in dit veld één ding duidelijk te worden. Als we die toekomsten willen verkennen, dan moeten we bij het begin beginnen, bij u en bij mij. Bij de mens, die kleine conservatieve natuurbeschermer, die van zichzelf denkt dat hij het heel anders doet dan de generaties voor hem maar op de keper beschouwd meer in de voetsporen treedt van wie hem voorgingen. Er is meer constant dan we (willen) denken.

Dank je wel Rosan, voor je gedachten waar ik over kon mijmeren.

Wim Pullen, Delft,  31 juli 2018