Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Creatief en comfortabel

Creatief en comfortabel

9 november 2011

Creatief en comfortabel

Kijkje in de keuken

Donderdag 3 november waren we te gast bij BMA Ergonomics in Zwolle voor de regiobijeenkomst Creatief en Comfortabel. BMA is ontwikkelaar en producent van de Axia bureaustoelen en gaf de bezoekers een kijkje in haar keuken (lees fabriek). Daarnaast was er onder leiding van Remko van der Lugt van de Hogeschool Utrecht een creatieve sessie. Langs drie wegen - thinking first, seeing first, doing first – werd de bezoeker uitgedaagd om op onconventionele wijze na te denken over de werkplek en de werkomgeving in relatie met creativiteit. Mooi om al die volwassen mensen vol overgave te zien knutselen, plakken en lego-en. Na het divergeren werd er geconvergeerd door de persoonlijke leerpunten in een matrix op een rijtje te zetten. Leerzaam en inspirerend. Dat moeten we vaker doen!

We zitten verkeerd

Verder waren er enkele inhoudelijke presentaties. Matthijs Netten van de TU Delft vertelde over de Axia® Smart Chair. De Axia® Smart Chair is een bureaustoel met sensoren die het zitgedrag registreert en feedback geeft aan de gebruiker. Deze stoel is ontwikkeld omdat mensen zich slecht bewust zijn van hun zitgedrag, terwijl ze een groot deel van hun tijd verkeerd op hun stoel zitten. We schijnen maar 4,5% van de tijd in de juiste houding te zitten. En er is een groot aantal mensen dat zijn stoel nooit versteld.

Werkomgeving en creativiteit

Marc d’ Ancona van het CfPB vertelde over creativiteit en de rol die de werkomgeving daarbij speelt. De rol van de fysieke werkomgeving om creatief gedrag te stimuleren is lange tijd onderbelicht gebleven maar speelt wel degelijk een rol. Denk aan zaken als (op ontmoeten gerichte) lay-out, transparantie, war rooms, comfortabele ontmoetingsplekken, gebruik van natuurlijke materialen, uitzicht, kleuren en planten, employee-only space, persoonlijke aankleding van de werkplek. Het is verder belangrijk je te realiseren dat er verschillende soorten creativiteit zijn. Het gaat niet alleen om de grote-stap-voorwaarts-eureka-momenten. Klik hier voor de presentatie.

BMA goed bezig

Al met al was het een leuke en leerzame bijeenkomst. Mooi ook te zien dat BMA bepaald niet zuinig omspringt met de m2 maar zijn huisvesting juist inzet als strategisch middel. Misschien wel een kwart van het vloeroppervlak is in principe redundant maar wordt aanwend om een (meer dan) aantrekkelijke werkomgeving te creëren. Met een grote ontvangstzaal, een bruin café en zelfs een professionele geluidsstudio! Leuk voor de medewerkers (ze vieren hun familiefeesten op het werk!) en goed voor het imago. Tout Zwolle en omstreken weet BMA te vinden.

Misschien wat veel uitroeptekens, maar BMA is m.i. echt heel goed bezig.

Klik hier voor een blogverslag van Liesbeth Mantel, een van de bezoekers.