Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Export van Nederlandse kennis over anders werke...

Export van Nederlandse kennis over anders werken naar Frankrijk

18 juli 2013

Morgen werken we anders

Op een chique boulevard in Parijs staat Foncier Home, een expositie en informatiecentrum voor vastgoedprojecten. En die kunnen ze maken in Frankrijk, denk maar eens aan de gebouwen in de zakenwijk La Defense, groots, groter, grootst lijkt het wel.  Dat is ook wel de nationale cultuur. De mondiale economische crisis wordt gevoeld in Frankrijk, maar men praat er minder over. De institutionele verhoudingen zijn berekend op ‘gevechten’ tussen werkgevers en werknemers. Dat is zo omdat de institutionele verhoudingen zo zijn. Toch ontstaan er nieuwe initiatieven omdat – als het er op aankomt- ”de eindgebruikers” aan het langste eind trekken.

Op 21 juni was door Saguez Workstyle een persconferentie georganiseerd, In de blauwe zaal van Foncier Home kon ik uitgebreid vertellen over de CfPB overtuigingen en inzichten. Travailler autrement demain. Morgen werken we anders, waarom, en hoe? Is dat wel zo, geldt dat voor iedereen en wat in Nederland gebeurt, moet dat ook in Frankrijk?

Meten is weten

Ik heb vooral gesproken over meten is weten: “Outils de recherche et de mesure en environnement de travail”, want een antwoord op bovengenoemde vraag ontlokt snel een debat met voor- en tegenstanders van flexibel werken en ander werkplekgebruik. Dat benadrukt de tegenstellingen. Het verzamelen van gegevens met wetenschappelijk valide instrumenten stelt organisaties in staat om goed geïnformeerde werkplekconcepten te bedenken, waaromheen geweldige mooie ontworpen organisaties aanzetten tot een goede balans van productiviteitsgroei en ‘bien-être des salariés au travail’