Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Fijne kantoren top 3

Fijne kantoren top 3

3 april 2013

Fijne kantoren top 3

Weekblad Intermediair vroeg haar lezers naar hun favoriete kantoorgebouw. Drie gebouwen sprongen eruit: het stadhuis van Zaanstad, het hoofdkantoor van PGGM in Zeist en de Nederlandse hoofdvestiging van Ricoh in Den Bosch. Samen met onze collega Theo van der Voordt werd de top 3 bezocht.

PGGM

Theo over het hoofdkantoor van PGGM: ‘Het gebouw is een eenheid, dat is een pluspunt. De meubels, de afwerking, het binnenklimaat, gebruik van kunst, het is allemaal goed gedaan. Het pand straalt rust uit, en heeft een zakelijke sfeer. De kleurstelling is wel wat aan de saaie kant. De zakelijkheid past wel bij een pensioenuitvoerder, maar er had net zo goed een ander bedrijf kunnen zitten. ‘De identiteit van het bedrijf zie je niet echt terug.’

RICOH

De identiteit is juist een sterk punt van de hoofdvestiging van Ricoh. Hoewel het pand gehuurd is, heeft Ricoh zijn eigen stempel kunnen drukken op het interieur. Die identiteit komt terug op alle tien verdiepingen. Vooral het auditorium en het restaurant op de tiende etage, dat niet zou misstaan als hip café in de binnenstad van Den Bosch, maken indruk. Van de kantoorruimtes zelf is Van der Voordt minder onder de indruk. Terwijl aan de semipublieke ruimten – entree, gangen, trappen – veel aandacht is besteed, zijn de werkplekken met standaardbureaus en systeemplafonds uitgevoerd. De medewerkers geven echter aan dat ze er prima kunnen werken.

Stadhuis Zaanstad

Het stadhuis van Zaanstad is geheel is opgetrokken in de houten Zaanse-huisjes-stijl. Ook in het gebouw komt de Zaanse architectuur overal terug. In combinatie met allerlei andere invloeden. Van bloemetjesmotieven en felle kleuren tot hippe hangbanken. Elke hoek, elke etage, lijkt anders ingericht. Er zijn loungehoeken, treincoupés, stilteruimtes, spreekkamers, en ook ‘gewone’ flexplekken. Theo noteert één minpuntje. Net als in de andere gebouwen zijn er weinig planten en het groen dàt je ziet staat er vrij treurig bij.

Theo is het eens met de mening van de lezers. De gebouwen zijn alle drie bijzonder en terecht genomineerd. Hij is het meest enthousiast over het stadhuis van Zaanstad. 'Sprankelend, avontuurlijk, prima passend bij zijn functie.’  

Lees hier het volledige artikel.