Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Het laboratorium is óók een werkomgeving: CfPB...

Het laboratorium is óók een werkomgeving: CfPB verbreedt expertise

17 juli 2014

Het laboratorium is óók een werkomgeving: CfPB verbreedt expertise

Het CfPB ontwikkelt steeds meer expertise op het gebied van laboratoriumomgevingen met behulp van de onlangs ontwikkelde instrumenten WODI Labs en SUM Labs.

WODI Labs

Het WODI Labs instrument is een online vragenlijst die door de gebruikers van de werkomgeving wordt ingevuld. In dit instrument wordt ingegaan op de beleving en het (gepercipieerde) gebruik van zowel de laboratorium- als kantooromgeving. Ook komen onderwerpen als veiligheid, de positionering van ruimten en de ondersteuning van werkprocessen aan bod. Het instrument is inmiddels ingezet bij de Douane (Schiphol) en zal direct na de zomer worden gebruikt bij meerdere organisaties. In het najaar verschijnt op basis van deze metingen de CfPB Labs Indicator. Dit is een benchmark waarmee organisaties hun eigen WODI Labs resultaten in perspectief kunnen zetten door deze te vergelijken met andere organisaties. Hier vindt u een flyer van het WODI Labs instrument.

SUM Labs

Met de SUM Labs, ofwel de  Space Utilization Monitor, wordt de bezetting en het gebruik van de laboratoriumomgeving door middel van observaties in kaart gebracht. Indien van toepassing wordt hierbij ook de kantooromgeving meegenomen. Recent is dit instrument ingezet bij twee faculteitsgebouwen op de campus van de Rijksuniversiteit Groningen. De resultaten zijn breed inzetbaar. In dit geval hebben de metingen niet alleen inzicht gegeven in het objectieve ruimtegebruik en de benutting van de gebouwen, maar hebben zij ook input gegeven voor de ontwikkeling van het Programma van Eisen voor een nieuw te ontwikkelen gebouw. Voor SUM Labs zal tevens een benchmark worden ontwikkeld zodat de resultaten vergeleken kunnen worden met andere onderzoekscasussen.

Stimulans voor dialoog

Gebleken is dat niet alleen de gegevens die worden verzameld met de instrumenten waardevol zijn, maar dat de resultaten ook de dialoog tussen de vastgoedafdelingen en gebruikers van het gebouw ondersteunen. Voor een vastgoedexpert is het immers niet altijd gemakkelijk om in te schatten wat een chemicus voor plekken en faciliteiten nodig heeft om de werkprocessen goed te ondersteunen. Andersom weten gebruikers van een gebouw niet altijd wat er bij de ontwikkeling en het beheer van vastgoed komt kijken.

Houdt u voor meer informatie over ons onderzoek rondom laboratoriumomgevingen de website in de gaten. Voor vragen of informatie kunt u ook altijd contact opnemen met Iris de Been van het CfPB.