Center for People and Buildings

U bent hier: >>>HNW niet de meteoriet die kantoor-dino's doet u...

HNW niet de meteoriet die kantoor-dino's doet uitsterven

6 oktober 2011

HNW niet de meteoriet die kantoor-dino's doet uitsterven

Onlangs organiseerden we t.b.v. een artikel in FMI een rondetafelgesprek met als thema: HNW en de rol van de fysieke werkomgeving. Onder leiding van Wim Pullen ontspon zich een geanimeerd gesprek. Het fraaie nazomerweer en de out-of-the-box-vergaderlocatie droegen daar zeker aan bij.

Enkele uitspraken:

"Vroeger werden onderdelen van HNW toegepast als losse interventies. Niet in de laatste plaats door technologische innovatie is er een bredere visie op de toekomst van werken ontstaan. Na losse interventies zal er nu meer integraal, vanuit verschillende disciplines gekeken moeten worden naar HNW."

"Het is belangrijk je te realiseren dat je te maken hebt met mensen, het is een veranderingsproces. Dat leg je niet op door tafels en stoelen anders neer te zetten."

"De early adopters zijn de consultancykantoren en grote accountantskantoren. Dat is niet zo vreemd, hun medewerkers zaten vaak al elders. Vertrouwen, een belangrijke succesfactor voor HNW, is in deze bedrijven al belangrijk en voor medewerkers was de werkplek al minder relevant. Nu volgen de wat lastiger organisaties." 

"Uit onderzoek blijkt dat volledig digitale netwerken minder stabiel zijn. De mens moet dus gehoorzamen aan haar eigen behoefte om te ontmoeten." 

"Het veranderen van de fysieke werkomgeving brengt bedoelde en onbedoelde consequenties met zich mee."

"Het is opvallend dat eerst de mobiliteitsproblematiek een belangrijke drijfveer was terwijl nu vooral vanuit vastgoed naar HNW gekeken wordt".

"Het is erg belangrijk om geld te krijgen voor onderzoek naar HNW maar dat is momenteel vrijwel onmogelijk omdat HNW niet specifiek bij een bepaald vakgebied hoort."

"We zullen over dertig jaar nog steeds naar kantoor gaan maar hoe het er dan uitziet valt onmogelijk te voorspellen. Laten we daaom vooral niet half over kop alle kantoren op stationslocaties situeren."

Klik hier voor het artikel