Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Nationale Traploopweek: allemaal een fitbit van...

Nationale Traploopweek: allemaal een fitbit van de zaak?

14 april 2016

Nationale Traploopweek: allemaal een fitbit van de zaak?

Ik word persoonlijk nogal moe van al die dagen van … en weken van … . Maar dat is vooral gevoel. Objectief gezien is het natuurlijk een prima manier om aandacht te vragen voor een zaak die er toe doet. Deze week is het de Nationale Traploopweek.

De week wordt georganiseerd door het Diabetes Fonds. Honderden bedrijven doen mee met bijna 150.000 medewerkers.

"De Traploopweek stimuleert werknemers om de trap te nemen, want zitten is even slecht voor je gezondheid als roken. Veel zitten verhoogt ook de kans op diabetes type 2. Alle beetjes extra beweging helpen, zoals traplopen, staand overleggen en een lunchwandeling maken."

Via deze link komt u bij wat feiten en cijfers over (het nut van) traplopen.

Als onderzoekscentrum voor mens, werk en werkomgeving sluiten we ons graag aan bij de boodschap van het Diabetes Fonds. Zittend kantoorwerk is inderdaad niet gezond. In 2014 deed Astrid Heijnen een afstudeeronderzoek (Industrieel Ontwerp) bij ons naar dit probleem. Zij ontwierp de ‘Petsekletser’. Een enigszins ludiek, maar tegelijkertijd serieus nuttig apparaat om met name de RSI-problematiek van zittend kantoorwerk te bestrijden. Hier vindt u haar afstudeerpresentatie.

En hier vindt u een Amerikaans onderzoek (2009) naar een push-strategie om traplopen in moderne kantoren te stimuleren. 

Al schrijvend bedenk ik nog een andere (minder ingrijpende) manier om bewegen en traplopen op het werk te stimuleren. Iedereen een fitbit en de resultaten online op het intranet. Met een leuk presentje voor de (trap)loper van de maand.

Volgende week is het trouwens Nationale Museumweek: Alweer zo’n zaak om een warm hart toe te dragen. En het aftellen tot 19 juni (vaderdag) is al begonnen.

Marc d’ Ancona