Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Petsekletser: subtiel en gezond

Petsekletser: subtiel en gezond

14 mei 2014

Petsekletser: subtiel en gezond

Kantoorwerk is ongezond. Mensen zitten vaak urenlang achter hun PC of laptop. Dat leidt bij veel mensen, zelfs als de werkhouding goed is, tot klachten. Meest gehoorde klachten zijn stijfheid en pijn in de rug, schouders en nek. Pauzesoftware kan helpen, maar wordt door veel mensen als (bloed)irritant ervaren.

Het CfPB vroeg student Industrieel Ontwerp Astrid Heijnen om voor haar afstudeerproject voor de master Integrated Product Design een innovatief ontwerp te bedenken ‘to stimulate physical vitality of employees in the office that can be implemented as showcase in Gulliver’s Dock.’

Na verkennend onderzoek bij SBRCURnet herformuleerde Astrid de opdracht als volgt: ‘Stimulate movement of the upper body while going from A to B in the office’. Ze ontwikkelde hiervoor de Petsekletser, die ze uittestte in een testomgeving bij het CfPB.

De resultaten waren positief:

  • 60% van de voorbijgangers slaat tegen de bal
  • Men vindt de Petsekletser speels, geinig, een leuke afleiding van het werk
  • Het past goed in een kantooromgeving
  • De beweging is goed voor het lichaam. Het stretchen wordt gewaardeerd. 
  • Je moet wel feedback geven (een score laten zien) om mensen te motiveren de bal ook een volgend keer te slaan
  • Mensen geven aan de bal ook in de toekomst te zullen blijven slaan, maar vragen zich af of de score dan interessant blijft 

Astrid concludeert:
De Petsekletser brengt op een subtiele manier fysieke activiteit het kantoor in. Het creëert een meer speelse werkomgeving die mogelijkheden opent voor andere producten die fysieke activiteit op de werkplek stimuleren.

Een mooi resultaat. We zijn benieuwd of de Petsekletser een plek gaat veroveren in ons werklandschap. Voor 400,- euro (inclusief montage) heeft u er al een.

DOWNLOAD