Center for People and Buildings

U bent hier: >>>Terugblik regiobijeenkomsten

Terugblik regiobijeenkomsten

15 februari 2012

Terugblik regiobijeenkomsten

In het kader van ons lustrum organiseerden we de afgelopen maanden een drietal kennismakings- en kennisoverdrachtbijeenkomsten in het land. Telkens stonden twee thema’s centraal, die naar voren kwamen tijdens onze lustrumqueeste naar ‘De betekenis van de werkomgeving’. Bij Steelcase in Amsterdam discussieerden we over het thema Sfeer en Samenwerking. Bij BMA Ergonomics in Zwolle stonden de thema’s Creatief en Comfortabel centraal. Bij de Belastingdienst in Hoofddorp ging het over Rust en Ruimte naar aanleiding van het nieuwe inrichtingsconcept ‘Salonkantoor’.

De reeks werd goed bezocht en leverde een diversiteit aan weetjes en kennis op, zoals:

  • Dat je je eigen werkplek kunt kiezen is belangrijker dat dat deze er mooi uitziet.
  • Het gaat vaak om verleiden. Bijvoorbeeld gezellige koffiehoeken waar mensen even blijven hangen. Van gesloten naar meer open vraagt om een subtiele aanpak, en niet enkel open.
  • We zitten maar 4,5% van de tijd in de juiste houding achter ons bureau. Er is een groot aantal mensen dat zijn stoel nooit versteld.
  • De fysieke werkomgeving is de derde factor van belang (na persoonskenmerken en de sociaal-organisatorische omgeving) voor creativiteit op het werk. Denk aan lay-out, transparantie, war rooms, comfortabele ontmoetingsplekken, gebruik van natuurlijke materialen, uitzicht, kleuren en planten, employee-only space, persoonlijke aankleding van de werkplek.
  •  Je kunt op drie manieren brainstormen: thinking first, seeing first, doing first
  • Met een salonconcept bespaar je flink op m2 terwijl je ook tegemoet komt aan de behoefte van rust en privacy.
  • Flexibel huisvesten wordt over het algemeen redelijk positief gewaardeerd. Je ziet wel vrijwel altijd dezelfde aandachtspunten: privacy, concentratiemogelijkheden, archief en opslagmogelijkheden, binnenklimaat
  • Voortplanting van geluid over afstand is de belangrijkste ‘disturbance factor’ in open plan offices. Denk aan de volgende maatregelen: scheidingswandjes, geluidsabsorberende wandpanelen, (verlaagde) akoestische plafonds, akoestische etiquette, voldoende stilteruimtes, goede introductie en uitleg.
  • Wanden dwars op ramen plaatsen levert ruimtewinst op en geeft een speelse werkomgeving met leuke doorkijkjes

Voor een uitgebreide impressie van de bijeenkomsten en links naar een aantal power point presentaties verwijzen we u naar de nieuwsflitsen die hierover eerder verschenen:

Sfeer en Samenwerking / Creatief en Comfortabel / Rust en Ruimte