Center for People and Buildings

U bent hier: >>Futures Forum van start

Futures Forum van start

2 december 2015

Futures Forum van start

Op donderdagmiddag 26 november organiseerden het Center for People and Buildings (CfPB) en Hospitality Group de startbijeenkomst van ‘Futures Forum’. Een 40-tal vertegenwoordigers van de deelnemende organisaties woonden de feestelijke aftrap bij en namen actief deel aan de discussies.

Het Futures Forum onderzoek wil relevante veranderingen van werk en werkomgeving vatten. Welke veranderingen komen in de toekomst op organisaties af en hoe ga je hier mee om? Dit vertalen we vervolgens naar een beleidsagenda voor de ondersteunende diensten zoals HRM, ICT, RE en FM. Klik hier voor de onderzoeksprospectus.

Eerst gaf gastspreker en inspirator Prof. Dr. Ad Van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft tijdens de bijeenkomst een doorkijkje naar de toekomst. Daarin dragen vele innovatieve, technologische ontwikkelingen bij aan een steeds duurzamer energiesysteem. Van Wijk beschreef een paar projecten waar hij bij The Green Village  op het moment aan werkt:

Maar hij haalt ook aan dat, om een en ander echt goed van de grond te krijgen, er nog wel een aantal paradigmaverschuivingen nodig zijn. Technologie, systemen, verdienmodellen en wetgeving zijn voorlopig nog allesbehalve op deze veranderingen op ingesteld.

Vervolgens vertelde Wilfred Verkaaik, Bedrijfshoofd Gebouwmanagement & Regie van de SNS Bank hoe hij enthousiast werd voor het Futures Forum onderzoek. Hij leerde Futures Forum al kennen als initiatief van Zurich Insurance en was direct enthousiast toen hij hoorde dat in ons land een soortgelijk onderzoekforum zou starten. “Binnen SNS bank werken we al enige tijd met HNW”, volgens Verkaaik, “moet je gewoon doen”. Maar de zoektocht naar verfijning en nog betere werkvormen houdt niet op met de invoering van HNW. Bovendien: welke ontwikkelingen zitten er aan te komen en hoe kun je daar als organisatie op inspelen?  

Na een rondje tussen de aanwezigen om te peilen naar verwachtingen, maakten de deelnemers in subgroepen interactief kennis met elkaar. Ze brainstormden aan de hand van stellingen als “In 2025… weten Google, je baas en de overheid alles over je. Echte privacy bestaat niet meer” over de thema’s die in het onderzoeksproject aan bod zullen komen.

Hoe kan het dat hier vooral mensen van FM zitten? "Juist HR zou de lead moeten nemen bij de visie ontwikkeling op werk!" (Adea van Doorn, Reclassering Nederland)

Onderzoeksopzet

De onderzoeksopzet werd door Fien Thoolen, lid van het onderzoeksteam verder toegelicht. Het uitgebreide en brede onderzoeksprogramma bestaat uit een literatuuronderzoek, groepsinterviews met eindgebruikers binnen de deelnemende organisaties, expert panels en een pre-design workshop.

Aan het einde van het officiële gedeelte werden de sponsorovereenkomsten getekend. De afsluitende borrel gaf volop de gelegenheid om met elkaar nog even verder te praten over wat de toekomst van werk zal brengen.

Deelnemende organisaties

ABNAMRO Bank, Belastingdienst, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, FloraHolland, ING Bank, Kadaster, Reclassering Nederland, Rijksvastgoedbedrijf, SNS Bank, Sociale Verzekeringsbank, SSC ICT Haaglanden, UWV.

Start Futures Forum Start Futures Forum Start Futures Forum Start Futures Forum Start Futures Forum Start Futures Forum Start Futures Forum Start Futures Forum Start Futures Forum Start Futures Forum