Center for People and Buildings

U bent hier: >>HBO FM scriptieprijs 2015: Kwame Osei knap tweede

HBO FM scriptieprijs 2015: Kwame Osei knap tweede

9 maart 2016

HBO FM scriptieprijs 2015: Kwame Osei knap tweede

Donderdag 19 november liep ik vol spanning over een donkere Archimedeslaan naar het a.s.r. kantoor in Utrecht. Daar zou, na een mini-congres over innovatie en renovatie, bekend worden of onze afstudeerder, Kwame Osei, de eerste, tweede of derde prijs in de wacht zou slepen voor de FM HBO bachelor 2015.

Maar eerst was er wat afleiding: Tom Gouman, Adviseur bij The Bridge business innovators, gaf een korte introductie over innovatie en nieuwe businessmodellen. Hoewel het merendeel van de zaal (via de mobiele telefoon) aangaf dat hun bedrijf vooruitstrevend is op het gebied van innovatie, bleek dat een groot deel van de aanwezigen bang is dat een nieuwe speler in de markt hun business overbodig maakt. Een vreemde paradox, dus zeker iets om over na te denken: “hoe blijf ik vernieuwen en voorkom ik dat mijn business overbodig wordt?”

Daarna nam Iris Oort, Programmamanager Renovatie / adjunct directeur Business Support bij a.s.r. ons mee in de verbouwing van het a.s.r. kantoor. Van een G naar een A-label, van donker naar licht, 60.000 m2 kantoor met 2800 werkplekken voor 4000 fte. In 2014 won dit project de Nederlandse Bouwpluim voor de goede samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Maar ook het resultaat mag er zijn: de medewerkers beoordelen de werkomgeving met een 8, de medewerkersbetrokkenheid is tijdens de renovatie met 53% gestegen en meer dan 90% van de medewerkers is zich bewust van de duurzaamheidsaspecten van het nieuwe kantoor.

En toen was het dan toch tijd voor de prijsuitreiking. De drie genomineerden voor de scriptieprijs presenteerden hun afstudeerproject:

Jip van Grinsven (1e prijs) deed onderzoek rondom  de vraag: wat zijn de kritieke succesfactoren en knelpunten bij het toepassen van de circulaire economie in het bouwproces?

Kwame Osei (2e prijs) studeerde bij het CfPB af op een onderzoek naar werkplekken voor mensen met autisme. De jury loofde de inzending van Kwame:

  • “Aansluiting op een actuele, maatschappelijke ontwikkeling (Participatiewet)”
  • “Een goede literatuurstudie”
  • “Gedegen onderzoek op een onderscheidend thema”

Uit de zaal kwam een instemmend gemompel van Facilitair managers die deze problematiek herkennen.

Laura Noord (3e prijs) schreef een advies voor de inrichting van de beweegpoli van het UMCG.

We zijn trots op deze presentatie van Kwame en hopen zeer dat we dit onderzoek naar werkplekken voor mensen met autisme kunnen voortzetten. Dus, herkent u het probleem dat u meer aandacht wil schenken aan de behoeften van mensen met autisme maar niet weet hoe u dat moet aanpakken, laat van u horen en sluit aan bij ons onderzoek!

Fien Thoolen