Center for People and Buildings

U bent hier: >>Kantoortuinen, Activiteit Gerelateerd Werken of...

Kantoortuinen, Activiteit Gerelateerd Werken of toch maar anders?

25 september 2017

De laatste weken bevroeg de landelijke pers ons over kantoortuinen. De artikelen die in het AD en de NRC kwamen en de Ask-me-anything uitzending van BNR radio plaatsten we op LinkedIn. Bij elkaar zijn er nu rond de 15.000 views. Kantoortuinen leven dus. Of liever gezegd velen wensen ze dood want “van de moderne open kantoren word je crazy” of “een mens heeft ook op het werk toch wat privacy nodig?” Er was veel bijval voor de bevindingen uit onze onderzoeken.

Maar kantoortuinen zijn toch uit de jaren 60 en 70? En zoveel hebben we er daarvan in Nederland niet gehad. De kantoren van heden zijn omgevingen voor Activity Based Working!

Een dergelijke verdediging van een nieuw label voor kantoren rechtvaardigt niet zo veel, vooral als je gaat kijken naar de ervaringen. En dat doen we bij het CfPB. Met onze al in 2001 gebruikte slogan Werk het beter, prettige goedkoper kunnen we  dit nieuwe fenomeen tegemoet treden.

ABW of AGW kantoren veronderstellen dat medewerkers een werkplek zoeken die bij hun activiteiten past. Moet je in rust iets schrijven dan zoek je een concentratieplek, voor overleg met meer personen zonder je je af in een gesloten overlegruimte en voor veel van het overige werk – een beetje van alles wat – kun je toch prima terecht in open ruimte waar flexplekken je de gelegenheid bieden vandaag hier te zitten en morgen ergens anders.
 
Wat maakt dat we – als lemmingen – achter de flexibele ABW omgevingen aanlopen? Iedereen lijkt ze te willen hebben. Werkt het dan zo goed? En is elke ABW ontwerpoplossing een panacee dat werkt tegen alle kwalen, vooral het bestrijden van een gebrek aan samenwerking en de beperkte  arbeidsproductiviteitsontwikkeling?

Er is maar één reden: we denken niet na over de veronderstellingen. Zoeken mensen inderdaad een plek die bij hun activiteiten past? Zoeken mensen een plek? Ja, soms moeten ze wel omdat de werkgever nu eenmaal voor zo'n kantoor heeft gekozen. Daar is het vervelend als je op maandag, dinsdag of donderdag wat later op kantoor bent. Het zijn – alsof het voorgedrukt is – de kantoordagen van Nederland. Op woensdag valt het even stil en op vrijdag dalen bezettingscijfers tot onder de 20%. Waar is iedereen toch?

Ik geloof er sterk in dat de frustratie van een werkplek moeten zoeken op die drukke dagen haarscheurtjes in de loyaliteit van werknemers veroorzaakt: 'Fijn hè zo'n werkgever die zegt dat zijn mensen het belangrijkste zijn in het bedrijf'.

Mensen blijken maar zeer beperkt een plek te kiezen bij de activiteit die ze doen. Je zou eerder kunnen praten over Colleague Based Working. Met de directe collega's bij elkaar zitten is belangrijk en die houden wel een plek voor je bezet. Bij Personality Based Working gaat het erom dat je een plek hebt die bij je persoonlijkheid past. Ben je introvert, heb je behoefte aan afzondering en rust, dan wil je een plek waar het niet zo hectisch is met door elkaar pratende en telefonerende collega's. Heb je een hoge persoonlijke structuurbehoefte dan is het niet erg om aan dat satirische kantoorcliché te voldoen om dag in dag uit tegenover dezelfde collega te zitten, op vaste tijden je koffie te halen en je boterhammen te eten uit je al jaren lang gebruikte plastic broodtrommeltje.  

Zomaar een paar alternatieven voor ABW. Bij het CfPB vinden we dat er beter moet worden nagedacht over te makkelijk gedebiteerde veronderstellingen rond ander gedrag op kantoor. De onderzoeken wijzen het steeds weer uit. Mensen gaan niet als vanzelf beter samenwerken door een ogenschijnlijk aantrekkelijke kantoorplattegrond!

Wim Pullen
september 2017