Center for People and Buildings

U bent hier: >>Samenwerken op grote afstand

Samenwerken op grote afstand

17 april 2014

Samenwerken op grote afstand

Bellen, skypen, mailen... We doen het allemaal met onze nieuwe associate partner in Zuid Afrika. Hij werkt daar, wij in Delft. Samen werken we aan een onderzoekscasus bij een grote verzekeringsmaatschappij in Johannesburg. De beleving van de werkomgeving van meer dan 400 medewerkers in zes gebouwen is in kaart gebracht als opmaat naar het hogere doel in dit onderzoeks- en leerproject:

“The Firm will learn how to renew its strategic thinking of the workplace as related to its employees. It will develop approaches in which the physical workplace is related to general management (mindset and behavior), human resource management and facilities management”.

Opvallend is de overeenkomst van deze doelstelling met Europese cases: Welke plaats neemt de Werkplek in tussen andere bedrijfsmiddelen en wat is de bijdrage aan de bedrijfsstrategie?   

Zaken die mensen het allerbelangrijkst vinden, blijken ook overeen te komen: bereikbaarheid van het gebouw, functionaliteit en comfort van de werkplek en de mogelijkheden om je te kunnen concentreren.  Opvallend is hoe anders het binnenklimaat wordt gewaardeerd: substantieel lagere ontevredenheid dan in Nederland. Terwijl het in Johannesburg ook wel fris kan zijn. Zou het te maken hebben met een goed functionerende airconditioning? De volgende stap in deze case is om multifunctioneel ruimtegebruik te onderzoeken: hoeveel werkplekken van welke soort heb je nodig in geval van groei of krimp van de organisatie?

De wensen om meer te leren over intercultureel gebruik van de werkomgeving staat al lang op onze verlanglijst. Met onderzoeken in Europa (Nederland, België, Engeland, Zwitserland, Griekenland), in Thailand, Canada en nu in Zuid Afrika lijkt een basis gelegd te worden.