Center for People and Buildings

U bent hier: >>Thuiswerkonderzoek stevig fundament bij impleme...

Thuiswerkonderzoek stevig fundament bij implementatie hybride werken

18 mei 2022

Hybride werken is plotseling overal. Maar er zijn nog veel onduidelijkheden. Om antwoord te bieden op alle vragen waar organisaties en medewerkers momenteel mee worstelen startten we onlangs met het collectieve onderzoeksprogramma Werk in Transitie (WiT). Bij dit onderzoek bouwen we voort op de kennis die we reeds vergaarden in het grootschalige onderzoek We Werken Thuis, dat we in 2020 uitvoerden. Toen gold het dringende thuiswerkadvies dat pas twee maanden geleden geheel is opgeheven. Wat waren ook alweer de belangrijkste uitkomsten van dat onderzoek?

Factsheet

We maakten een overzichtelijke factsheet waarin een aantal van de belangrijkste bevindingen uit de monitor We Werken Thuis nogmaals wordt weergegeven.Download hier de factsheet.

Nader onderzoek

Tijdens het grootschalige We Werken Thuis-onderzoek deden we veel kennis op. De resultaten bieden dan ook volop aanknopingspunten bij de succesvolle implementatie van hybride werken. Deze resultaten moeten wel gezien worden in de context van het volledige thuiswerken. Bij de invoering van hybride werken spelen tal van aanvullende vraagstukken. Daarbij gaat het onder meer om de vraag op welke manier hybride werken kan bijdragen aan de strategische doelstellingen van een organisatie. Ook tal van praktische aspecten – Hoe borg je de verbondenheid tussen medewerkers? Wat is de ideale verhouding thuis-kantoor? Hoe weeg je de soms strijdige belangen van de organisatie en de individuele medewerker? – vragen dringend om nader onderzoek.

Struikelblokken

Met Werk in Transitie gaan we samen met TU Delft, TU Eindhoven en diverse deelnemende organisaties op zoek naar de antwoorden op deze en andere nijpende vragen. Het collectieve onderzoeksprogramma werd op donderdag  21 april gepresenteerd tijdens een interessant symposium. Op 16 juni vindt de eerstvolgende bijeenkomst plaats. Dan gaan we samen met de bezoekers dieper in op de vraag wat de belangrijkste struikelblokken zijn voor een succesvolle implementatie van hybride werken. Wilt u deelnemen aan het programma Werk in Transitie? Neem dan contact op met CfPB-onderzoeker Bartele Hoekstra

Contactpersoon

Gijs Brouwers

Gijs Brouwers

Researcher / MSc Public Adminstration and Organisational Science